Domain regisztráció

Domain regisztrációval kapcsolatos általános kérdések

Mi a domain név?
A domain nevek egyszerű, könnyen megjegyezhető szöveges címkék, melyet a számítógépes világban használt bonyolult szám azonosítók (IP címek) helyett használhatunk. Számos internetes szolgáltatás igénybevétele könnyedebb, akár egy webboldal megtekintéséről beszélünk egy böngésző segítségével, akár egy emailcím használatáról. Részletesebb leírásért ajánljuk a wikipédia oldalát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tartománynév

Mi a domain regisztráció?
A domain név regisztráció az a folyamat, amikor egy szabad, még nem lefoglalt domain nevet egy igénylő számára lefoglalunk, annak használatát az igénylő számára biztosítjuk.

Mi a névszerver, mire való?
A névszerver az a kiszolgáló, mely a domain nevet átfordítja a számítógép számára használható IP címmé, lehetővé téve az internetes kommunikációt. Részletesebb leírásért ajánljuk a wikipédia oldalát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System

Mi a nyilvántartó szervezet?
A nyilvántartó szervezet tartja nyilván, hogy melyik domain nevet ki regisztrálja és használhatja az interneten. A nyilvántartó szervezetek felé többségében az egyes végfelhasználók nem kommunikálhatnak, a domain regisztrációt úgynevezett Regisztrátor szervezeteken keresztül végezhetik el. A különböző végződések nyilvántartását más-más szervezet látja el. Például a .hu -ért az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a .eu-ért pedig a The European Registry of Internet Domain Names (EURid) felel.

Mi a regisztrátor szervezet?
A regisztrátor szervezet az a jogi személyiség aki delegálja az igénylők kéréseit a nyilvántartó szervezetek felé, segít a domainnel kapcsolatos ügyintézésben.

Mit jelentenek a TLD, SLD, ccTLD, gTLD rövidítések?
A TLD a top level domain azaz a legfelső szintű tartománynevek rövidítése. Ilyen tartománynév pl: a .hu, .eu, .com. Az SLD a second level domain a másodszintű tartományneveket jelentik.
Általában amikor domain regisztrációról beszélünk, egy másodszintű tartománynév regisztrációját végezzük el. Pl.: webcorner.hu. Azonban több nyílvántartó szervezetnél is van arra példa, hogy egyes másodszintű tartománynevet kiemelnek, és azok alál lehet regisztrálni. Példák: .co.hu, .sex.hu, .co.uk stb.

A gTLD a generic top level domain azaz általános vagy nemzetközi legfelső szintű tartománynevek. Ezek közül legismertebbek a .com, .net, .org. Közös jellemzőjük, hogy a világon bárki számára elérhetőek, szabadon regisztrálhatóak.

A ccTLD rövidítés a country code top level domain azaz az országkódból származtatott felső szintű domain nevek. Ezen domain nevek alá történő regisztrációt az adott országban megbízott nyílvántartó szervezet végzi, többnyire valamilyen megszorítással (pl.: csak adott országbeli cég, lakos regisztrálhat), de vannak olyan ccTLD-k melyek teljesen nyitottak és bárki számára elérhetőek, mintha gTLD-k lennének (.us, .tv).

Domain nevek formája, ékezetes domain nevek és haszánlatuk
A domain nevek kiválasztásakor pár megkötésre figyelni kell. A domain minimum 2 karakterből kell, hogy álljon. A domain nevekben az angol abc betűi, számok és kötőjel szerepelhet.
Folyamatosan kerülnek bevezetésre az ékezetes karakternevek is, ahol az nemzeti abc egyéb karakterei is használhatóak, ez azonban minden esetben az adott TLD nyílvántartó szervezetétől függ, hogy engedélyezi-e.
.hu esetében a magyar abc ékezetes karakterei is felhasználhatóak. Általában elmondható, hogy szinte minden új verziójú program képes kezelni az ékezetes domain neveket.

Hogyan válasszak domain nevet?
A domain név megválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni.
A célközönség földrajzi, nyelvi eloszlása. Ha egy országra korlátozódik akkor érdemes az adott ország ccTLD-jét választani (pl.: .hu), ha nemzetközi akkor inkább valamelyik gTLD domaint javasoljuk.
A választott név ne legyen túl hosszú, lehetőleg azon a nyelven legyen, melyen a célközönség beszél.

Miben nyújtunk többet mint a regisztrátorok?
A elintézzük Önöknek a kiválasztott domain név regisztrálását, biztosítunk dinamikus tárhelyet a szervereinken és levelezés szolgáltatást is üzemeltetünk, mindezt versenyképes piaci árakon.
Azon TLDk esetében, ahol a regisztrációs eljárás ezt lehetővé teszi (.eu, gTLD domainek), a befizetés megérkezése után automatikusan, emberi beavatkozás nélkül megtörténik a regisztráció, így kártyás fizetéssel percek alatt használatba veheti az igényelt domainnevét.

.hu domain regisztrációval kapcsolatos kérdések
A .hu domain regisztrációs szabályzatért és részletes információkért kérjük látogassa meg a http://www.domain.hu hivatalos weboldalt.

Ki igényelhet .hu domain nevet?
.hu domain nevet csak Európai Uniós állampolgár illetve az EU-ban regisztrált szervezet igényelhet. .hu domain adminisztációs kapcsolattartójának pedig magyarországi címmel kell rendelkeznie és magyar nyelvű kommunikációt meg kell értenie.

Adminisztratív kapcsolattartás?
Amennyiben Ön jogosult .hu domain regisztrációra, de adminisztratív kapcsolattartóként nem tud magyarországi címmel rendelkező személyt megjelölni, úgy ezt a szerepkört is átvállaljuk Önöktől. Így képviseljük Önt a domainnel kapcsolatos ügyekben a nyilvántartó szervezetnél.

Milyen speciális feltételei vannak a .hu igénylésnek?
.hu domain regisztrációhoz szükséges két darab, különböző hálózaton elhelyezett névszerver, melyek műszaki beállításainak meg kell felelnie regisztrációs szabályzatnak.
Ha saját névszervert szeretne használni, a műszaki beállításokat ellenőrizheti a http://www.domain.hu/domain/regcheck/oldalon.
Mi minden általunk kezelt domainhez ingyenesen adunk névszervereket. Az új domain kérelmekhez minden esetben a mi névszervereinket állítjuk be és a sikeres regisztráció után változtatható meg saját névszerverre igénytől függően.

.eu domain regisztrációval kapcsolatos kérdések

Ki igényelhet .eu domain nevet?
.eu domain nevet csak Európai Uniós állampolgár illetve az EU-ban regisztrált szervezet igényelhet.

Mi a regisztráció menete?

Nemzetközi domain regisztrációval kapcsolatos kérdések

Ki igényelhet nemzetközi (gTLD) domain nevet?
Nemzetközi (gTLD) domain nevet bárki igényelhet.

Mi a regisztráció menete?